marți, 23 februarie 2010

Gura presei


Concluzie in cazul acuzatiilor de plagiat de la Universitate: mortul e de vina

- 23 Februarie 2010 -
ZIARUL DE BACAU

Ancheta interna declansata de Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacau, prin Comisia de Etica, pentru a verifica acuzatiile de plagiat la adresa unui numar mare de profesori ai Facultatii de Inginerie, are o concluzie surprinzatoare. Principalii vinovati au fost indicati un cadru didactic decedat, al carui nume nu-l vom da publicitatii, si prof. univ.dr. Ioan Cristea, seful Catedrei de Ingineria si Managementul Sistemelor Industriale din cadrul Facultatii de Inginerie, semnatarul principal al unor lucrari care contin, in proportie de 70 la suta, citate din materialul bibliografic folosit. In cazul sau, Senatul Universitatii "Vasile Alecsandri" Bacau a hotarit sanctiuni administrative si scoaterea lucrarilor din CV-ul sau. Profesorul universitar se apara si spune insa ca vinovatul de drept e cel care nu mai poate sa se apere, colegul decedat. "Tot materialul este foarte vechi, de prin 1983. Problema este ca n-am putut sa aduc dovezi ca nu este materialul meu, eu am fost doar trecut sef de un coleg, care a decedat, si care la vremea aceea avea nevoie de aceasta lucrare in CV. Nu e vorba ca la Inginerie este o practica, este un sistem pe care-l cunoaste toata lumea, ca articolele se fac dupa articolele iar cartile din carti. Persoana care a facut sesizarile are ceva cu Facultatea de Inginerie, pentru ca de acolo i s-au tras niste sanctiuni. Am primit sanctiuni administrative dar nu doresc sa le fac publice", a comentat universitarul Ioan Cristea. Crina Axinte, asistenta a Facultatii de Inginerie si co-autoare, alaturi de Ioan Cristea, a articolelor incriminate, a refuzat sa faca vreun comentariu la adresa solutiei data de Comisia de Etica.
Legea tacerii
Referitor la alte profesori ai Universitatii aflati pe lista suspectilor, printre care rectorul Valentin Nedeff si prorectorul Gabriel Lazar, Comisia de etica a precizat in raportul final ca acuzatiile sint neintemeiate si ca lucrarile in cauza au fost corect elaborate si citate. Informatiile referitoare la ancheta interna a Universitatii sint tinute sub secret. Un comunicat de presa care absolva de vina pe aproape toata lumea este prezentat in loc de rapunsuri la intrebari. Rectorul Valentin Nedeff si lector.univ.dr. Luminita Druga, sefa Comisiei de Etica a Universitatii Bacau, trimit catre purtatorul de cuvint al Institutiei de invatamint superior. "Nu ma sustrag niciunei declaratii dar nu sint eu insa persoana indicata sa dea declaratii. Tot ce am avut noi de spus este in acel comunicat. Domnul rector nu a facut nicio presiune asupra noastra. Nu va pot spune mai multe", a declarat Luminita Druga, lector al Facultatii de Litere din Universitatea Bacau.
Lucrarile considerate plagiate vor fi postat pe blog
Ancheta de la inceputul acestei luni este cea de-a doua cercetare privind suspiciuni de plagiat care loc la Facultatea de Inginerie, dupa o actiune similara din februarie 2009, solutionata cu sanctiuni minore. Autorul sesizarilor, din februarie 2010, privind posibile plagiate este Florian Stanciu, fost consilier juridic al Universitatii "Vasile Alecsandri" Bacau. "Daca si-ar folosi imaginatia cu care isi acopera faptele pentru a crea lucrari originale, Universitatea ar avea de cistigat. Nu conteaza cite luni au trecut de la publicarea articolelor la data sesizarii, pentru nu este vorba doar de raspundere disciplinara, ci si morala. Aceste persoane detin functii in Universitate. Ei considera atac la persoana o dezvaluire despre fapte care au stat la baza carierei lor. Voi continua, nu ma opresc aici", a avertizat fosul consilier juridic. Florian Stanciu spune ca se va adresa mai multor institutii publice si va face, in acelasi timp, un blog personal pe care va publica copii dupa lucrarile considerate plagiate. (Laura HUIBAN)

349

3 Comentarii la "Concluzie in cazul acuzatiilor de plagiat de la Universitate: mortul e de vina"

Ciprian wrote on 23 Februarie, 2010, 9:43
Noi furam (o parte din studenti), ei fura (o parte din profesori) asta inseamna ca nu suntem ipocriti si ca treaba e echitabila dar nu morala/corecta pentru cei cu adevarat capabili si competenti deoarece lor li se face o nedreptate (mai multe de fapt) de aceea cei care nu fura nu o sa-i inteleaga niciodata pe hoti si nici nu le doresc sa-i inteleaga!
Anonim wrote on 23 Februarie, 2010, 12:52
Mare dreptate ai Cipriane! Studentii seriosi, desi putini la numar sunt grav afectati de astfel de cadre didactice. Pacat de sistemul educational romanesc si asa zisa cercetare stiintifica cu scopul dezvoltarii tineretului. Nimanui, din institutiile statului roman, nu-i pasa de aceasta dezvoltare,.. sa fim sinceri!
tepes vlad wrote on 23 Februarie, 2010, 14:22
Aseara la 1tv am asistat la un excelent exercitiu de demagogie din partea eminentului profesor Plagiator Lazarica. Cu foarte mare precizie stiintifica, acesta a demonstrat ca poti copia oricat si din orisicine fara sa-ti crape obrazul de rusine, ba mai mult poti sa pretinzi si recompense pentru efortul depus.Munca hotilor nu este usoara, domnilor, asa ca nu mai criticati si puneti mana si voi la munca. Din copypaste in copypaste, pana pe marile culmi ale succesului. Mi-e greata…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu