sâmbătă, 13 martie 2010

DESPRE ERGONOMIE

Ergonomia este disciplina care se ocupă cu studiul condiţiilor de muncă în vederea realizării unei adaptări optime a omului la acestea.

Cine putea să predea cu mai mult succes această disciplină decât ŞUVAB, asistat de fideaua sa Mirela?
Cursurile pe care studenţii le urmăresc cu entuziasm mimat se desfăşoară prin citire de pe slide-uri fără a le permite să ia notiţe şi sunt presărate cu exemple povestite din viaţa plină de experienţă a marelui om, exemple descriptive fără valoare ştiinţifică reală ci, mai degrabă, cu valoarea unor sfaturi de babe pe banca de la poartă .
Cursurile sunt presărate cu glume sau poante academice care fac fetele să lase mult timp privirea în podea. Se pare că şi Mirela are cunoştinţe temeinice de ergonomie, mai ales că sunt citite de pe foi (când ţine locul şefului la cursuri) şi nu acceptă întreruperi sau întrebări din partea studenţilor. Aplicând aceleaşi stil gen“tupeu obraznic”, se leagă în timpul examenelor de ţinuta studentelor (deşi nici vestimentaţia ei nu este chiar "en vogue").
În final, la examen notele se dau după ureche sau mai bine zis după bunul plac; aici un rol imens are domnişoara Mirela, care este mereu indispusă (unii susţin că ar fi cazul să se mărite, dar se pare că îi ajung sarcinile …de serviciu).
Studenţii sunt întrebaţi din curs, dar pentru că nu se iau notiţe şi nu li se pune la dispoziţie un suport de curs, este deosebit de greu de asimilat noţiunile. O fi o metodă pedagogică mai nouă, inventată de ŞUVAB, care, în lipsa unei pregătiri pedagogice elementare este pedagog autodidact de şcoală nouă şi predă practica pedagogică  la "studii aprofundate".
S-au observat aplicaţii practice de ergonomie de mare succes prin utilizarea repetată a expresiei “te dau afară“, pe care au auzit-o aproape în fiecare zi salariaţii universităţii. Secretara Irina a făcut chiar ochi frumoşi în urma sedinţelor de lacrimi, fapt amintit cu mare mândrie misogină de ŞUVAB în plenul unei şedinţe. La fel se întâmplă cu contabila şefă, care nu poate aplica chiar toate deciziile de înalt nivel ştiinţific ale marelui cârmaci. Tot de ergonomie a avut parte şi bibliotecara şefă a universităţii, care, cu prilejul mutării în noua locaţie, a sfinţit locul cu lacrimi, precum Ana lui Manole. Ca urmare a metodelor de înalt nivel practic, unii dintre salariaţi gen ec.Crăciun Dana fost director Departament Resurse Umane şi consilier juridic Stanciu Florian, au părăsit baricadele şi lupta oarbă şi de neînţeles cu marele strateg. Unii dintre cei încadraţi ca personal auxiliar, datorită hei-rup-ului pentru mutat mobilierului şi echipamentelor laboratoarelor, a rafturilor bibliotecii, a cărţilor etc. sunt în pragul colapsului fizic şi psihic, aceasta fiind o altă strălucită metodă ergonomică.
Stresul la locul de muncă al tuturor s-a accentuat prin montarea camerelor de luat vederi în sălile de curs. Se vorbeşte că în curând se vor monta camere video şi la toalete căci, probabil, metodele ergonomice moderne impun monitorizarea permanentă, astfel încât şeful să cunoască activitatea salariaţilor clipă de clipă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu